• Home
  • Важна новина за собствениците на къщи във вилни зони

Важна новина за собствениците на къщи във вилни зони

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Facebook

Законови промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) предвиждат по-различен режим за септичните ями. Въвежда се изискване за пречиствателни станции при строежи върху терени без канализация. Предложението е по искане на голяма част на софийските кметове, уточнява БНР.

Старата регулация е допускала изгребни ями при сгради с нискоетажно застрояване. „Или сгради до три жилища, или вилни сгради. Там, където ще има по-малко обитатели, се допускат тези изгребни ями. Всичко друго трябва да има възможност за канализация. Не може да живеете в блок – голям, макар и нисък, и да има изгребна яма“, категоричен е регионалният министър арх. Иван Шишков.

 

Главният архитект на София Здравко Здравков, каза че има много сериозни проблеми с територии, които нямат канализация. „Представете си жилищна кооперация с 20 или 30 жилищни единици – за какъв огромен обем от отпадни води става дума. При липсата на истинска канализация този проблем нерядко се решава с незаконни зауствания в деретата.“

Основно засегнати са районите под Витошката яка и периферните територии. Средата в т. нар. луксозни квартали там с времето започва да се компрометира заради липсата на прилежаща инфраструктура, смята главният архитект.

Арх. Здравков отбеляза, че регулацията ще доведе до определени рестрикции за новото строителство. Той даде пример с протести в редица квартали без публична инфраструктура и попита защо там са били изградени толкова много блокове. „При липса на изградена инфраструктура крайният излъган е крайният потребител“.

 

Facebook

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment