• Home
  • Военният министър съобщи съдбовно решение за България

Военният министър съобщи съдбовно решение за България

СПОДЕЛИ

[ad_1]

СПОДЕЛИ

Има риск за националната сигурност, но пряка заплаха няма. Това заяви военният министър Димитър Стоянов, часове след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната си.

Стоянов заговори и за проблемите в авиацията. В момента се водят спешни разговори за намиране на самолети, които да заменят настоящите МиГ-29 до пристигането на новите F-16.

След действията на Русия, служебното правителство не очаква да има пряка заплаха за сигурността на България.

„Мобилизация в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудно може да бъде предсказан неговият край. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха – не. България е член на НАТО. Това гарантира националната ни сигурност“, поясни министър Стоянов.

Риск за националната сигурност Стоянов вижда в редица фактори, които могат да дестабилизират държавата.

„Като се започне с потока от бежанци, използването на икономически средства – това по един или друг начин влияние на националната ни сигурност. Всеки един горещ конфликт като този в Украйна е риск за националната сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените“, допълни още той.

Заради санкциите, наложени на Русия, под сериозен въпрос е докога ще летят българските МиГ-29. Тъй като доставката на купените F-16 ще закъснее, България търси вариант да наеме самолети.  Водят се разговори с Франция и Швеция.

„В петък имахме разговори с френската страна, имат готовност за предоставяне на оферта за самолети Мираж 2000-5, нашето ограничение е, че ние не искаме да купим самолетите, а да бъдат на лизинг. Тоест осигуряване на определени часове летателни на лизинг”, обясни Димитър Стоянов.

За момента самолетите ни МиГ-29 могат да летят до края на 2023 г. Водят се разговори с Полша да закупим двигатели от тях, което би удължило още малко живота им.

По време на редовното заседание на Министерския съвет в сряда са приети три документа, касаещи Министерството на отбраната: за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна, програма за приоритетни инвестиционни разходи на ведомството и проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 самолета F-16.

На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които ще осигурят медицинско обслужване за 35 хил. граждани, обясни Стоянов.

„Вторият документ е от изключителна важност за Министерството на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи. В нея влизат 13 проекта, като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната през 2019-2020 г. са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива, е 6,6 млрд.”, каза още Стоянов.

По думите му е важно страната ни да инвестира в нова военна техника, защото “изоставаме значително от нашите съюзници”.

СПОДЕЛИ[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment