• Home
  • Времето съвсем пощуря! В момента още вали, 14-сантиметров сняг зарива точно до България

Времето съвсем пощуря! В момента още вали, 14-сантиметров сняг зарива точно до България

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Facebook

14-сантиметров сняг в Румъния в навечерието на есента. Първият и минусови температури изненадаха цялата ни северна съседка.

Бяла пелена покри планинските района на страната, като на места снежната покривка достигна цели 14 см.

Живакът в термометрите падна до минус 7 градуса. Студената вълна ще се задържи до петък, предупредиха метеоролозите в северната ни съседка, пише „Кросс.бг“.

Времето у нас:

Д нес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места главно в Източна България ще има и гръмотевици.

Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София – около 16°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от БТА.

Черно море

Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна. Ще има валежи от дъжд, на отделни места ще прегърми. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад.

Максимални температури: 20°-21°. Температурата на морската вода по северното крайбрежие ще е 14°-16°, а по южното – около 23°. Вълнението на морето ще отслабне и ще бъде около 2 бала.

Планините

Над планините облачността ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд, над 1700 метра – от сняг. Ще духа умерен вятър от север-северозапад и с него ще нахлува нова порция студен въздух.

Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 9°, на 2000 метра – около 2°.

Четвъртък и петък

В четвъртък и в петък ще има променлива, често значителна облачност, на места с валежи от дъжд, предимно слаби; в планините над 1800 метра ще превалява сняг.

Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад, в котловините в нощните часове ще стихва.

Хладно за втората половина от септември

с минимални температури в четвъртък между 4° и 9°, в петък – с 1-2 градуса по-ниски, има опасност от слани; по-високи, до 10°-12°, ще са температурите по Черноморието.

Максимални – предимно между 15° и 20°.

Още от България:

След 30 септември до първи сняг има риск републиканските шосета да останат без текуща поддръжка, алармират от ББК „Пътища“. Причината е в договорите на пътните фирми, които изтичат в края на месеца. Освен това за избор на нови изпълнители на поддръжката процедурата била спряна.

Според изпълнителния директор на браншовата организация инж. Лазар Лазаров от 1 октомври до обявяването на зимното поддържане държавните шосета няма да могат да бъдат обгрижвани, както трябва.

По думите му все пак в този междинен период от АПИ могат да правят директни възлагания за текуща поддръжка от по 400 000 лв. на месец за всяка област в страната.

Той смята още, че сега е времето да се направи подготовка за зимата, като се почистят отводнителните съоръжения, окоси се тревата, изсече се излишната растителност покрай пътя и по този начин се създадат условия за по-малко проблеми през най-студените месеци от годината и това може да бъде правено и сега по старите договори, валидни до края на настоящия месец.

Лазаров припомни, че зимното поддържане на държавните пътища се обявява обикновено на 1 или 15 ноември. „Възложителят, който е АПИ обаче може да реши това да стане и по-рано. Датите не са заковани“, поясни той.

Относно проблема с поддръжката от пътната агенция отговориха, че към момента ведомството провежда седем обществени поръчки за избор на изпълнители за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища за зима 2022/2023. Те обхващат републиканската пътна мрежа на територията на цялата страна.

Към настоящия момент с решения на възложителя са определени изпълнители за 21 области и за автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. Предстои подписване на договорите.

За останалите 6 области (Пазарджик, Смолян, Кюстендил, Перник, София, Разград и АМ „Марица“) работата комисиите по провеждане на процедурите продължава и се очаква да приключи в най-кратък срок. Времето на действие на договорите по обявените процедури за зимно поддържане е не повече от 7 месеца.

В началото на август АПИ обяви тръжни процедури за избор на изпълнители за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа за следващите три години.

Предвид процедурните срокове те няма да са приключили с избора на изпълнител и подписването на нови договори до 30 септември, която дата е определена в решението на Народното събрание, за изтичането на старите. Именно за тези процедури от ББК „Пътища“ казват, че са били прекратени и не се знае кога ще бъдат подновени.

ОБХВАТЪТ НА ТОЛА ОСТАВА СЪЩИЯТ

С приетото днес решение на служебния кабинет не се променя обхватът на републиканските пътища – автомагистралите, пътищата първи и втори клас, за които тежкотоварните автомобили над 3,5 тона плащат такса за изминато разстояние, поясняват от Националното тол управление.

От там добавят, че в новия списък са направени промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на съответния сегмент в метри и километри.

Целта на измененията е да се подобри отчетността на тол сегментите, както и събираемостта на пътните такси. По този начин ще се ограничат предпоставките за повторно таксуване на тежкотоварните камиони на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Във връзка с тези промени Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи обясни за „Сега“, че при започването на работата на служебния кабинет от бранша са се били разбрали с вицепремиера и транспортен министър Христо Алексиев по второкласните шосета тол такса да се плаща само за отсечките, които са в добро състояние и се намират по протежение на международните транспортни коридори.

Facebook

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment