• Home
  • До всички пенсионери, чудесни новини за Вас, директно от министъра

До всички пенсионери, чудесни новини за Вас, директно от министъра

СПОДЕЛИ

[ad_1]

От 1 април т.г. Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина в периода от 1 до 28 февруари 2022 г.

Въз основа на данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването (МЗ), право на това трето плащане имат 20 704 пенсионери. При предишните две плащания в началото на февруари и на март добавка получиха съответно 694 643 и 26 376 лица. Така общият брой на правоимащите, на които е изплатена сумата, ще достигне 741 723 души.

Допълнителната сума от 75 лв. се изплаща еднократно на правоимащите лица, независимо от вида и размера на пенсията, без значение е и възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията.

За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си.

Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на март.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ.

Пенсиите и заплатите в размер до 710 лева  няма да бъдат запорирани от 1 април. Причината е промяната в размера на минималната работна заплата от 650 на 710 лева.

Според Гражданския процесуален кодекс принудително изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии и заплати с месечен размер над минималната работна заплата, т. е. от по-ниските пенсии не могат да се правят удръжки.

Променя се и сумата, която може да бъде удържана на месец, ако върху заплатата или пенсията ви е наложен запор.

Така например, ако пенсионер или работещ получава на месец между 710 лева (колкото е минималната заплата от 1 април) и 1420 лева (двукратния й размер), то на него ще му удържат една трета от дохода, ако няма деца и една четвърт, ако има такива, които издържа.

НЕВЕРОЯТНИ ОФЕРТИ ПОДБРАНИ ЗА ВАС

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment