• Home
  • Ето какви ще са пенсиите от 1 октомври

Ето какви ще са пенсиите от 1 октомври

СПОДЕЛИ

[ad_1]

СПОДЕЛИ

От днес средната пенсия ще доближи почти 725 лева, което е 8.5 на сто повече спрямо септември, сочат данните на Държавното обществено осигуряване.

Максималният размер на пенсиите вече е 3400 лева.

Това е второто за годината покачване на тавана на пенсиите, след като той от юли бе увеличен от 1500 на 2000 лева.

От днес е в сила и преизчисляването на трудовите пенсии, отпуснати до края на миналата година, като е направено по модифицираното „швейцарско правило“, което отчита ръста на инфлацията и на осигурителния доход за периода от 2007 до края на 2021 година.

„Цените изяждат това, което дават. Даже тези, които са преизчислени, те вече са изядени… Аз искам по-висока, искам да я преизчислят, да…

Аз се чудя как са се осигурили на такъв голям доход тези, които са с тавана… Видял съм всичко, минал съм всичко, искам да сме като на Запад, да живеем поне малко от оня модел, и ние да бъдем равни…

Това е нищо, вижте че всичко скочи от месеци насам, цените са толкова високо, това преизчисление е нищо… Да ги вдигат, всеки пенсионер има претенции и да му я увеличат, искат още… Надявам се, че е добре за всички“, казаха възрастни видинчани.

Преизчисляването осигурителният институт направи по силата на приетата актуализация на бюджета от юли. Целта е да се намали разликата между размерите на отпуснатите назад във времето пенсии и тези от последните години.

Методиката предполага, че дори преизчисляването да не е в полза на пенсионера, той няма да получи намален размер. Ще запази настоящият. Това се отнася до хората, които получават минималната пенсия от 467 лв., но за които държавата доплаща, тъй като личната е в по-нисък размер.

Плащането на пенсиите за месец октомври започва на 7-ми и приключва на 20-и в пощенските станции. За възрастните, които получават парите по банкови сметки, те ще бъдат налични на седмо число на месеца.

Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат достъпни на страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) на 3 октомври (понеделник).

Разпорежданията ще бъдат достъпни за лицата, разполагащи с персонален идентификационен код – Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК. Изплащането на пенсиите чрез пощенските клонове ще бъде в периода между 7 и 20 октомври, съобщават от НОИ.

Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 октомври.

По-високи пенсии за всички, пенсионирали се до края на 2021 от днес

Така, след преизчислението, от 1-ви октомври един пенсионер у нас ще взима средно по 725 лева на месец, уточни bTV.

По данни на Министерството на труда и социалната политика, увеличението е с 8,5% спрямо парите, които са получавали възрастните хора през предходния месец септември.

Очакванията са над 700 хиляди пенсионери да получат увеличение след 1-ви октомври.

Основната причина за това е, че се преизчислява действителният размер на пенсията, а не плащанията от НОИ.

От ведомството подчертават, че когато той е под минималния размер на съответната пенсия, е възможно преизчисленият размер да се окаже по-нисък от гарантирания от държавата минимум.

СПОДЕЛИ[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment