• Home
  • Ето какво е поискала Украйна по време на разговорите с Русия и как завършиха

Ето какво е поискала Украйна по време на разговорите с Русия и как завършиха

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Това са най-подробните и конкретни предложения, обявени публично от Украйна. Те предвиждат и гаранции за сигурността, подобни на Член 5 от договора за колективна сигурност на НАТО.

Полша, Израел, Турция и Канада би могло да са сред потенциалните гаранти на сигурността на Украйна. „Ако успеем да консолидираме тези ключови разпоредби, и за нас това е най-важното, то тогава Украйна ще бъде в позиция да фиксира настоящия си статут на неядрена държава, която не е част от военен блок, под формата на постоянен неутралитет“, каза преговарящият Олександър Чалий.

„Няма да приемаме военни бази и да разполагаме военни контингенти на наша територия, както и няма да влизаме във военно-политически съюзи“, заяви той на кадри, излъчени от украинската национална телевизия. „Военни учения на нашата територия ще бъдат провеждани със съгласието на държавите гаранти“, добави Чалий.

Според украинските преговарящи настоящите предложения на страната им са достатъчно съдържателни, за да оправдаят провеждането на среща между президента Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин. Очакваме отговора на Русия, подчертаха те.

Украински и руски преговарящи се срещнаха в Турция днес за първите преговори на живо от близо три седмици. Украйна се опитва да договори прекратяване на огъня без да компрометира своята териториална цялост и суверенитет, след като силите ѝ изтласкаха руската армия встрани от столицата Киев.

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment