• Home
  • Ето колко РЕАЛНО струва бутилка олио на производителя у нас:

Ето колко РЕАЛНО струва бутилка олио на производителя у нас:

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Ето колко РЕАЛНО струва бутилка олио на производителя у нас:

Станахме свидетели на масова истерия след скока на цената на олиото у нас. Стигна се до огромни опашки в магазините, спречквания на клиенти и дори до смъртта на възрастен човек на опашката за олио.

Оправдана ли е подобна паника и каква е реалната цена на олиото – на тези въпроси ще се опитаме да отговорим днес:

„Цените на маслодайния слънчоглед са скочили с близо 70% от началото на войната в Украйна. Това е причината бутилка олио в момента да струва на производителите 6 лв“., обясни Доника Иванова, маркетинг мениджър в една от най-големите рафинерии, базирана в Стара Загора. Тя е категорична, че не може да се говори за спекула с цените.

Към момента производството на бутилка олио струва на фабриката точно шест лева, без каквато и да е било печалба. Причината е резкият скок в цените на суровини и консумативи след избухването на войната в Украйна.

„Цената на маслодайния слънчоглед се е повишила с около 70% само от началото на конфликта. Февруари е била 1,15 лв. на кг, а в момента е 2 лв. цена от производител. Повишение в световен мащаб има и на цената на олиото – също е с 60 до 70% по-висока от началото на военните действия в Украйна“, обяснява Доника Иванова, предава БНР.

Битката при Кауфланд! След като изхвърли гранясалите запаси от пандемията, народът отново пълни количките

Тя обяснява, че за производството на 1 кг олио са необходими 2,5 кг слънчоглед, така само за суровина цената е 5 лв.
Скъпият газ и ток също се отразяват на цените на олиото.

„Като прибавим повишените цени на природен газ в пъти, повишени цени на консумативи в 50-60% – това води до цена 6 лв. без печалба“, изчислява Иванова. Тя допълни, че предприятието не се е и запасявало със слънчоглед и олио.

„Не можем да влияем върху цената на слънчогледа, ние не сме производители. А средната цена на електрическата енергията през март на борсата е 650 лв. за мегават час. Това е пет пъти по-висока цена от миналата година. Получава се компенсация от държавата в размер около 140 лв., но на фона на цената на електрическата енергията в момента увеличението е драстично“, обясни Доника Иванова. По думите ѝ при прекратяване на военния конфликт в Украйна и цените ще паднат драстично.

НЕВЕРОЯТНИ ОФЕРТИ ПОДБРАНИ ЗА ВАС

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment