• Home
  • Задава се ново увеличение на пенсиите

Задава се ново увеличение на пенсиите

СПОДЕЛИ

[ad_1]

КНСБ: Задава се ново увеличение на пенсиите

От КНСБ заявиха, че увеличението на пенсиите от 1 юли трябва да бъде двойно по-високо от обявените от социалния министър Георги Гьоков 6,1 процента, за да се компенсира инфлацията и отпадането на добавката от 60 лева. Един от вариантите, който синдикатите и бизнесът ще обсъждат с правителството, е всички пенсии под линията на бедност да се допълват със социални помощи през Агенцията за социално подпомагане, а не от Националния осигурителен институт.

От КНСБ са категорични, че от 1 юли ще се наложи да има по-голямо увеличение на пенсиите от предвидените 6,1 на сто, за да се излезе от създалия се проблем с добавките в осигурителната система и за да не се намалят доходите на възрастните след отпадането им. Синдикалистите настояват линията на бедност да стане 451 вместо досегашните 413 лева заради инфлацията.

Сметките сочат, че при пенсиите, колкото линията на бедността, повишението трябва да е с 12 на сто, за да се компенсира поне отпадането на добавката от 60 лева. При по-високите пенсии ръстът може да се диференцира, а за пенсиите под линията на бедността да има социални помощи, които да допълват сумата до 451 лева, смятат от КНСБ, предава БНР.

Социалният министър Георги Гьоков вече потвърди ангажимента на правителството за подготовка на анализ съвместно със социалните партньори, на база на който да се предложи механизъм за справедлива и устойчива във времето актуализация на пенсиите.

Източник:  standartnews.com

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment