• Home
  • Зеленски с важни новини спрямо Русия

Зеленски с важни новини спрямо Русия

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че Русия, която нахлу в страната му на 24 февруари, е възприела „фундаментално различен подход“ в преговорите за прекратяване на конфликта, съобщава Франс прес.

На брифинг за медиите Зеленски каза, че подходът е в контраст с по-ранните разговори, на които Москва само е „поставяла ултиматуми“.

„Група украински и руски представители обсъждат конкретни въпроси. Те (руските власти) започнаха да говорят за нещо, а не просто да поставят ултиматуми“, каза Зеленски на днешната пресконференция.

Зеленски също така посочи днес, че е готов да преговаря с Русия, може би в Израел, но подчерта, че едни такива преговори трябва да започнат с прекратяване на огъня.

Той добави, че е разговарял с израелския премиер Нафтали Бенет и настоя, че сега не е момента за провеждане на преговори на високо ниво в Русия или Беларус, но би се се съгласил да направи това в Израел.

„Вярвам, че Бенет може да играе важна роля, защото Израел е страна с много история и паралели с нашата ситуация, както и с голяма миграция на евреи от Украйна, Русия и Беларус“, каза Зеленски по време на брифинга, предаде Ройтерс.

Той посочи, че ще бъде отворен за мирни преговори в Йерусалим и очаква Израел да даде гаранции за сигурност на Украйна.

„Казах на Бенет, че в момента не е конструктивно да се провеждат срещи в Русия, Украйна или Беларус. Това не са местата, където ние (лидерите на участващите в конфликта страни) можем да се споразумеем да спрем войната… Смятам ли Израел, в частност Йерусалим, за такова място? Мисля, че отговорът е да“.

Запитан за евентуално членството в НАТО, той каза, че не вижда „общ консенсус“ за приемане на Украйна в алианса.

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment