• Home
  • Извънредно: Умря Владимир Жириновски

Извънредно: Умря Владимир Жириновски

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Владимир Жириновски, лидер на силно националистическата Либерално-демократическа партия на Русия е починал, съобщи току-що ТАСС, позовавайки се на председателя на руската Дума Вячеслав Володин. Той дълго време беше в кома в болница.

Владимир Вольфович Жириновски, роден на 25 април 1946 като Владимир Волфович Еделщайн, е руски политик, полковник от Руската армия. Роден е в Алма Ата, бившата столица на тогавашната Казахска ССР (днешна Република Казахстан).

Баща му Волф Еделщайн е евреин, роден през 1907 г. в гр. Костопол, Ровненска област, Украйна. След като силите на Оста окупират Ровненска област, родителите и сестра му са разстреляни, а той и по-малкият му брат Аарон са евакуирани в Алма Ата.

Там той се запознава с майка му Александра Павловна Жириновская, рускиня по произход. След войната Волф и брат му, тъй като са с полски паспорти (до 1939 г. Ровненска област е била в пределите на Полша), са принудени по заповед на Сталин да се върнат в Полша.

Няколко пъти е била отказвана виза на баща му за СССР, поради което е принуден да живее далеч от семейството си и изгубва връзка с тях, заминавайки за Израел.

Той е основател и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, заместник-председател на Държавната дума, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, 6 пъти участник в президентски избори.

Считан за популист и политически ветеран. Въпреки нейното име, създадената от него Либерално-демократическа партия на Русия е смятана за ултра-националистическа партия.

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment