• Home
  • Какво се случва с пенсиите и минималната заплата и добавките от 1 юли, говори министър Гьоков

Какво се случва с пенсиите и минималната заплата и добавките от 1 юли, говори министър Гьоков

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Работна група, в която участват представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и на Националния осигурителен институт, прави изчисления за варианти за осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2022 година. Разглеждат се различни възможности, като целта е да се намери такова решение, че след 1 юли общите плащания към всички пенсионери да не намаляват след отпадането на т.нар. ковид добавки, а дори и да станат по-високи. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на заседанието на парламентарната социална комисия.

При покачване на цени и инфлация не е нормално хората да загубят част от това, което получават, каза министърът.

„Ще се стремим това да се реализира, дано и бюджетът да го разреши, защото първоначално имах много сериозен оптимизъм увеличението да се случи, с бежанската криза вече не съм толкова уверен, но ще настоявам за това“, заяви Гьоков.

Единият от вариантите е да има преизчисляване на пенсиите чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж, като идеята е да стигне 1.5.  Вторият е чрез преизчисляване с по-нов среден осигурителен доход, както и комбинация между увеличаване на тежестта и преизчисляване с по-актуален осигурителен доход.

Действащото швейцарско правило предполага увеличение на пенсиите с 6, 1 на сто от 1 юли. Според правилото пенсиите се увеличават с процент, равен на сбора от 50 процента от нарастването на осигурителния доход  и 50 процента от индекса на потребителските цени през предходната година. Възможно е да има промяна в съотношенията, която да гарантира по-високо увеличение на пенсиите.

Вариант е да се увеличат всички пенсии с един и същи процент, както и да продължим да даваме добавки към преизчислените пенсии , каза Георги Гьоков.

Попитан ще има ли и увеличение на минималната заплата, Гьоков каза, че от коалицията се стремят тя да стане около 50 процента от средната, което е заложено и в европейската директива за минималните заплати. В коалиционното споразумение също има такъв запис, припомни социалният министър.

Изчисленията на синдикатите сочат, че минималното възнаграждение трябва да бъде поне 760 лева от 1 юли, за да се изпълни това изискване. В коалиционното споразумение също има такъв запис, припомни той.

Правителството обмисля пакет за компенсации за хората заради това, че доходите им се стопяват, цените на енергоносителите се вдигат, каза Гьоков. Обмислят се различни варианти като се мине през намаляване на ДДС и се стигне до директно подпомагане. В коалиционен формат ще се решава кое е най-доброто решение за подпомагане, защото има мнения, че намаляването на ДДС може да не се отрази на крайните цени за потребителите, а да остане в търговците, директното подпомагане също има недостатъци, въпрос на крайно решение е, допълни министърът.

Ковид добавките към пенсиите – 60 лева – ще се изплащат до края на юни.

 

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment