• Home
  • Как да се справим с колорадски бръмбар-Бяга от кортофите и не се връща повече!

Как да се справим с колорадски бръмбар-Бяга от кортофите и не се връща повече!

СПОДЕЛИ


Как да се справим с колорадски бръмбар-Бяга от кортофите и не се връща повече!

Вредителят се плаши от горчивина и силни миризми

Появата на колорадски бръмбар в градината е една от напастите, с които се е сблъсквал всеки градинар по време на отглеждане на картофи или други растения от същото семейство. За съжаление, този вредител много лесно се приспособява към неблагоприятните условия в двора и може за година да свикне с всяка отрова, която използвате в борбата си срещу него.

Затова редуването на различни средства и препарати е един от начините, по който можете да се справите с колорадския бръмбар.

Най-разнообразни в това отношение са народните методи, които предлагат голям избор от възможности за прогонване на вредителя. Ето някои от най-разпространените и ефективни начини да победите в борба с колорадски бръмбар.

1. Механично събиране на насекомите

Ако насажденията, които отглеждате, не са голям брой, то можете да се справите с колорадския бръмбар и ръчно, като събирате насекомите и ги унищожавате. Трябва да имате предвид, че личинките не могат да се съберат ръчно и те бързо ще дадат нов старт на неприятеля.

Има няколко основни правила, по които можете да събирате вредителя, за да е успешна борбата ви срещу него: събирайте вредителите в кофа със силен солен разтвор или пък сапунен разтвор; не смачквайте личинките и бръмбарите в междуредията, тъй като можете да и не ги унищожите; оглеждайте целите растения от горе до долу; унищожавайте гнездата им по листата.

2. Използвайте капани при борба с колорадски бръмбар

Капаните са лесен начин за справяне с популацията на колорадския бръмбар. За тази цел трябва да закопаете съдове в междуредията на културата, в които сте сложили няколко нарязани на парчета клубени. Отворът на съда трябва да се намира на нивото на почвата.

Вредителите се привличат от миризмата на картофи и падайки в съда, те не могат да излязат. Един подобен капан е достатъчен за покриването на 5 кв. м насаждения. Специалистите препоръчват да устройвате подобни капани на колорадския бръмбар и през есента, когато вредителят се приготвя да зимува. Така ще намалите числото на насекомите през пролетта.

3. Насаждения и третиране с горчица

За да прогоните колорадския бръмбар от лехите, можете да направите смесени насаждения с горчица. Така миризмата на това растение ще ви помогне със справянето и с телените червеи.

Горчицата може да се използва и по друг начин – напръскайте насажденията с разтвор. За приготвянето на течността трябва да разредите 100 г суха горчица в 10 литра вода и да добавите към сместа 100 мл оцет. Друг вариант е да направите по-концентриран разтвор: 100 г суха горчица се сипва в литър вода и към него се добавя течен сапун за прилепител.

4. Чесън и лук

Третирането на растенията с чесън и лук е много често срещан метод за борба с различни неприятели и болести. При колорадския бръмбар могат да се използват при малка численост на популацията. Трябва да приготвите работен разтвор.

За приготвянето на сместа е необходимо да вземете 200 г смачкан чесън и 200 г лукови люспи, които се заливат с 10 литра вода и трябва да се варят в продължение на 2 часа на тих огън. Можете да добавите и 200 г тютюнев прах.

Преди използването на течността трябва да прецедите и да допълните обема до 10 литра вода. За прилепител можете да използвате 2-3 с.л. течен сепун.

Има и друг вариант за използване на луковите люспи. Запълнете с тях 1/3 от трилитров буркан и след това налейте догоре с топла вода. Сложете течността на тъмно място и оставете така 48 часа. Преди работа прецедете и разредете с двойно повече вода. Трябва да добавите и 1-2 с.л. течен сапун за прилепител.

5. Хвойната действа с аромат

Хвойната може да ви избави от колорадския бръмбар, тъй като насекомото не понася миризмата на вечнозеленото растение. Можете да слагате по една малка клонка по време на саденето на картофите в ямката или пък да използвате настойка от иглолистното растение.

За тази цел трябва да вземете няколко клонки хвойна и да ги сложите в кофа с 10 литра вода. Оставете сместа да кисне в продължение на 4-5 часа, след това прецедете и опръскайте картофените насаждения. С този разтвор можете да третирате и патладжани, и домати, които също могат да пострадат от вредителя.

6. Змийско мляко

Растението змийско мляко е често използвано в народната медицина, но трябва да имате предвид, че е отровно. Трябва да бъдете много внимателни, когато работите с него и да се предпазвате по надлежен начин. Отровният му сок може да ви избави от личинките на колорадския бръмбар само за 1-2 седмици. Можете да прилагате културата като мулч или пък във вид на отвара.

За приготвянето на отвара трябва да напълните една кофа със сухи или пресни стръкове змийско мляко и да залеете с вода. Варете в продължение на 15 минути, охладете и прецедете. 500 мл от разтвора се разреждат в кофа вода преди използване.

Можете да третирате и посадъчния материал преди засаждането му лехите. За тази цел запълнете кофа със змийско мляко и добавете вода, кипнете и след това оставете сместа да кисне за 24 часа. След това прецедете и без да разреждате накиснете посадъчния материал.

Растението змийско мляко може да се използва и като мулч в междуредията. За тази цел трябва да окосите от билката и да разположите растенията около храстите с картофи. Изсъхнат ли стръковете, трябва да ги смените със свежи.

7. Пелинът плаши с горчивина

На основата на горчивия пелин се приготвят различни настойки и отвари, които можете да използвате за опръскване на растенията. За приготвянето им трябва да вземете 1 чаша листа от пелин и същото количество дървесна пепел, да ги залеете в кофа с топла вода, да разбъркате и оставите така да престои няколко часа. За прилепител към прецедената смес можете да добавите 1-2 с.л. течен сапун.

Когато се появят личинки, можете да приготвите друг разтвор отново от пелин и пепел: чаша пепел и 250 г наситнен пелин се заливат с кофа гореща вода, като се оставят да киснат няколко часа. Внимателно се разбърква и прецежда, а след това можете да го използвате.

Възрастни ли са насекомите, направете по-силен разтвор, като вземете 100 г смачкан чесън, 100 г змийско мляко, 10 люти чушлета и 400 г пелин. Сухите съставки се заливат с кофа гореща вода и се оставят да киснат 5-6 часа. След това можете да третирате растенията.СПОДЕЛИ

Leave A Comment