• Home
  • Кои ще бъдат най-ощетени при вдигането на пенсиите от 1 октомври? Говори експертът

Кои ще бъдат най-ощетени при вдигането на пенсиите от 1 октомври? Говори експертът

СПОДЕЛИ

[ad_1]

СПОДЕЛИ

Кои ще бъдат най-ощетени при преизчислените пенсии? Говори експертът ВИДЕО

Притеснена съм, че от преизчисленията на пенсиите мнозина ще останат разочаровани, но няма да са ощетени. 2/3 няма да получат увеличения, целта беше сравнително добра – да се изчисти разликата и несправедливостта между старите и нови пенсии.

При новото преизчисление 340 000 пенсионери ще останат под линията на бедност. Това коментира за Нова Нюз бившият социален министър Христина Христова.
По думите ѝ за 2023 г. линията на бедност е 504 лева. „Всички на минимална заплата са около нея. Заиграването с минимална пенсия е погрешно. Намалява мотивацията на младите, които си казват, че и тези, които не са се осигурявали, получават гарантирана минимална пенсия. Трябва спешно да изчистим пенсионната си система от елементи на социално подпомагане“, смята Христова.

„Партийно-политическата надпревара буди притеснение, загуби се границата между леви и десни идеологии в областта на социалната политика. Наддаването е огромно, а не е реалистично. В областта на пенсионната система не бива да се флиртува с възрастните хора и да се говори с лека ръка, защото проблемите са много големи“, подчерта тя.

Много пенсионери ще останат разочаровани от преизчисленията на пенсиите от 1 октомври. Те няма да са ощетени, но 2/3 от тях няма да получат увеличения. При новото преизчисление 304 000 пенсионери ще останат под линията на бедност. Трябва да се работи върху начина на социално подпомагане на хората. Това заяви пред NOVA News бившият социален министър Христина Христова. 

От 1 октомври таванът на пенсиите става 3400 лева. Преизчисляват се пенсиите на над 700 000 души. 806 000 пенсионери остават на минимална пенсия, 304 000 от тях ще вземат пенсия под линията на бедност. Средната пенсия ще достигне 722 лева. 

Според Христова идеята на преизчислението е сравнително добра – да се изчисти разликата и несправедливостта между старите и нови пенсии, тъй като разликата понякога стига до 50%.

„Увеличението ще е в полза на една част от хората. 2/3 от пенсионерите ще се почувстват ощетени. Пенсионната система не бива да поражда социална несправедливост. Начинът, по който се прави увеличението, е удар по пенсионната система и финансовата устойчивост на държавата“, обясни Христова.

1,37 млрд. лева са нужни за преизчисляването на пенсиите на фона на очаквани дефицити. Този разход ще създаде голямо напрежение в бюджета, ще предизвика недостиг на средства и може да доведе до теглене на нов дълг или повишаване на данъците, обясни бившият социален министър. „Не ми се мисли какво ще стане, ако се наложи промяна на данъчната система“, предупреди тя.

СПОДЕЛИ[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment