• Home
  • Месар разкри тайните и каза как винаги да познаваме прясното месо в магазина

Месар разкри тайните и каза как винаги да познаваме прясното месо в магазина

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Всяка домакиня знае – вкусът на ястието е различен според това дали месото е прясно, или вече е пребивавало във фризер. Размразеното месо няма да ви навреди. Но вкусът му определено не е като на прясното. За съжаление, има доста магазини, в които смесват двата вида (правят го, за да се отърват от застояла стока, чиято годност изтича). Можем ли да разберем кога търговецът ни „пързаля“ и как да се ориентираме? Ето няколко съвета: Прясното и незамразявано месо, докато стои на витрината, хваща лека засъхнала бледорозова коричка. Ако е във вакуумна опаковка, вижте къде е поставен етикетът.

Ако той е от вътрешната страна, добре, но ако е лепнат отгоре и се е намокрил, вероятно котлетите са пребивавали във фризер. Цветът на прясното говеждо месо е червен до лилаво-червен, на телешкото е червен, а на свинското – розово-червен. Ако месото ви тъмнее или е преленоалено, това е лош признак.  Текстурата и еластичността също са показателни. Натиснете с пръст месото. Ако е прясно, след като махнете пръста, вдлъбнатината ще се запълни и месото ще приеме същата форма от преди натискането. Старото и замразявано месо ще остане с вдлъбнатината.  При рязане прясното месо е сухо и стегнато и отделя съвсем малко кръв, размразеното отделя повече кръв и слуз, а ако и лепне, значи е много престояло.

Цветът на прясното говеждо месо е червен до лилаво-червен, на телешкото е червен, а на свинското – розово-червен. Ако месото ви тъмнее или е преленоалено, това е лош признак.  Текстурата и еластичността също са показателни. Натиснете с пръст месото. Ако е прясно, след като махнете пръста, вдлъбнатината ще се запълни и месото ще приеме същата форма от преди натискането. Старото и замразявано месо ще остане с вдлъбнатината.  При рязане прясното месо е сухо и стегнато и отделя съвсем малко кръв, размразеното отделя повече кръв и слуз, а ако и лепне, значи е много престояло.

Имайте предвид, че вносното месо почти винаги е замразявано – все пак идва отдалече. Лоши практики Някои производители придават „свежест“ на цвета, като добавят нитрити. Можем да се досетим за това обаче едва когато сготвим месото – ако вместо с кафяв загар то си остане червено, все едно не е изпечено, най-вероятно е „поено” с оцветители. Нерядко под етикета „прясно охладено” всъщност се предлага дълбоко замразено отпреди месеци месо, което е било размразено в склада на магазина, пуснато е в голяма „пералня” със солена вода и химикали (наричани „подобрители на вкуса“) и след няколко часа е на витрината, като при това е увеличило и теглото си.

НЕВЕРОЯТНИ ОФЕРТИ ПОДБРАНИ ЗА ВАС

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment