• Home
  • Министър с голяма новина за пенсиите и лекарствата

Министър с голяма новина за пенсиите и лекарствата

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Facebook

Министър с голяма новина за пенсиите и лекарствата

С добри новини за пенсиите и лекарствата зарадва възрастните хора социалният министър Георги Гьоков.

Никога, и при швейцарското правило, не е имало повишение на пенсиите като сега. Няма пенсионери, които да получат по-малка пенсия, а само плащане, каза в интервю за БНТ Гьоков.

На въпрос на гражданин може ли да живее с 370 лв. на месец, Гьоков отговори: Това е политически въпрос, а не към министъра на труда.

Ще разграничим получаването на добавката от пенсиите, за да не се объркат хората, че има увеличение. Тези 60 лв. нямат общо с пенсиите, добавките са за всички, изчислението на пенсиите е според трудовите години, каза социалният министър.

Той допълни, че е добро решение да има ваучери за храна или лекарства, но не е било прието от предишните управляващи.

Социалният министър разкри, че и 75-те лв. за имунизация не са към пенсията, но всички пенсионери имат право да ги получат, при изпълнени условия. Плащането ще се извърши до юни.

Ковид добавката към пенсиите ще е до края на юни, до когато са разчетени парите. Ако няма решение за пенсионната система до 1 юли, от тази дата ще има намаляване на плащанията на пенсионерите. Пенсиите обаче ще се увеличат с 6.1%, заяви Гьоков.

Ако с новия бюджет не се предложи някакво решение или Коалиционния съвет не вземе решение, тогава ще трябва да се осъвременят пенсиите по швейцарското правило, каза Гьоков.

По предварителни сметки на НОИ това увеличение ще бъде 6.1% – на база 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% тежест на инфлацията. Ако отпаднат добавките от 1 юли, това няма да покрие тези 60 лв. върху пенсиите на хората. Пенсионерите ще се окажат с по-високи пенсии, но с по-ниски плащания.

Гьоков смята обаче, че ще бъде намерено решение дотогава.

По думите му помощта към пенсиите няма да се дава безусловно, ще бъде преценено кой има нужда от нея и кой не.

Гьоков заяви, че до юли ковид добавката ще продължи да се получава заедно с пенсиите. Ще разграничат обаче получаването на пенсията с ковид добавката. Когато човек си получава пенсията в пощата, например, да види колко е пенсията и колко е ковид добавката. Обсъжда се също ковид добавката да бъде изкарана от пенсионната система.

Социалният министър каза още, че няма грешка в преизчисляването на пенсиите. Има по-скоро неразбиране на методиката, защото, по думите му, няма как да има грешка в една организация като НОИ.

Реалното увеличение на средната пенсия от началото е 9.3 -9.4%. Никога не се е стигало до такова осъвременяване, каза социалният министър.

Гьоков смята, че ковид добавките са оставили нереалистични свръхочаквания у хората, включително с политическо говорене.

„Отново твърдя, че няма да има пенсионер, който да получава по-ниско плащане. Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия през януари, отколкото през декември. По-ниският размер е при тези, които не са свързани с трудова дейност“, каза той.

Социалният министър допълни още, че се води дебат по размера на минималната работна заплата и надеждите са, че тя ще се увеличи над 700 лв.

Facebook

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment