• Home
  • Могат ли да се боядисват великденски яйца на Разпети петък и защо жена не трябва да боядисва яйца гладна?

Могат ли да се боядисват великденски яйца на Разпети петък и защо жена не трябва да боядисва яйца гладна?

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Могат ли да се боядисват великденски яйца на Разпети петък и защо жена не трябва да боядисва яйца гладна?

Велики четвъртък е денят, в който по традиция боядисваме яйцата за Великден . Първите три яйца се боядисват рано сутрин, преди да изгрее слънцето, в червено, което е символ на Христовата кръв и саможертва.

Смята се, че първите три яйца трябва да се боядисат преди изгрев, за да не ги види слънцето – хората вярват, че така няма да се развалят с години. Според старите обичаи на Велики четвъртък на разсъмване трябва да се боядисва поне едно червено яйце, което символизира кръвта на Господа.

червени яйца Великден

Първото боядисано яйце е посветено на Господ и се нарича Господно яйце. Второто боядисано яйце е за домакина на семейството. Третото боядисано яйце за берикет и добитък. Традицията повелява първото яйце да се остави настрана, защото се смята, че има магически сили, така че мястото му е под иконата.

Според народните легенди първото сварено яйце лекува определени болести.

яйце под иконата

Старите обичаи повеляват, че домакинята не трябва да е гладна, когато започне да боядисва яйцата. Тя трябва да изяде поне един залък хляб, защото ако ги боядисва на гладно, тези яйца няма да донесат радост и този, който ги боядисва, може да бъде нещастен и болен.

Щом се появят първите слънчеви лъчи на Велики четвъртък, домакинята трябва да събуди близките и с първото яйце да намаже лицата им с думите: червено, бяло, дебело! Боядисването на яйца за Великден е един от най-спазваните обичаи за самия празник, който всъщност е символ на живота и раждането, а червеният цвят, с който най-често се боядисват яйцата, представлява кръвта на Христос.

Традицията на балканските народи да боядисват великденски яйца датира от 16 век. Много домакини обаче имат дилема дали всички яйца трябва да бъдат боядисани в четвъртък. Според антрополозите яйцата могат да се боядисват от Велики четвъртък до Велика събота. Специалната седмица преди възкресението на Исус е символ на домакинство, вкусна храна и боядисване на великденски яйца.

В различните краища на Балканите се смята, че яйцата трябва да се боядисват или на Велики четвъртък, или на Велика събота, а Разпети петък е ден, в който не трябва да се прави нищо и е важно денят да премине в молитва.

Въпреки че църквата е приела боядисването на яйца още от 12 век, все пак у нас тази практика се появява през 16 век. Яйцата, които са боядисани в червено, са най-старата традииця.

боядисване червени яйца

Обичаи

Имало е и е обичай на всички християни да се даряват великденски яйца. Всеки член на семейството и всеки гост трябвало да получи яйце с определена символика; момчетата и момичетата получавали яйце с нарисуван венец, за да намерят спътник в живота, а деверът получавал яйце, нарисувано с будилник или ръка с пръстен, часовник и цветя.

При къпане на децата във водата се слагало червено яйце и се търкало по челата и бузите им, за да се зачервят, като символ на здраве. Първите боядисани яйца били предназначени за къщата, за Господа и по едно за всеки член на семейството.

Смятало се, че първото боядисано яйце има голяма защитна сила – предпазвало от градушка, помагало за по-добър добив на нивата са го заравяли в земята в лозето или в нивите. Смятало се, че дори черупките от великденски яйца имат защитна функция.

яйца боядисване

В полунощ на Велика събота отиваме на църква и всички миряни обикалят три пъти църквата. Там стоят до края на литургията, а след това се причастяват, чукват се с червените яйца и ги изяждат, защото вече е приключил Великият пост.

Рано сутринта на Великден всички отиват на църква, за да чуят „Христос воскресе“ и да се причастят. След литургията в църквата се отива на гробището, където се оставя яйце на гробовете, за да се каже на мъртвите, че е настъпил Великден.

шарени яйца Великден

Митове и легенди

Има различни легенди за традицията на боядисване на яйца. Едната е, че когато Исус Христос бил разпнат на кръст, дошла кокошка и снесла яйце под него. Кръвта от лицето на Исус паднала върху яйцето и то се обагрило в червено.

Затова и днес първото яйце се боядисва в червено, а след това най-възрастната жена в семейството го натрива по бузите на децата или рисува кръст на челото им за здраве.

Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват. Синьото символизира невинността, лилавото символизира кръста, зеленото символизира учениците на Христос, а жълтото символизира самия Бог.

Друга легенда разказва за Дева Мария, която дала яйца на войниците на кръста при разпъването на Исус Христос. Тя ги умолявала да бъдат по-малко насилствени към Исус и плакала. Сълзите й паднаха върху яйцата и ги отбелязаха с точки във флорални цветове.

яйца картинки

Трета легенда разказва за Мария Магдалена, която отишла до гроба на Исус, за да помаже тялото му. Тя носела кошница с яйца за обяд. Когато пристигнала на гробището и извадила яйцата, белите им черупки по чудо били боядисани в цветовете на дъгата.

Има легенда, че когато Исус Христос бил разпнат, негови неприятели хвърляли яйца по него. Но, по Божията воля, щом докоснели тялото му, те се превръщали в червени яйца. В чест на такова чудо хората започнали да боядисват великденските яйца в червено.

Друга легенда разказва, че Мария Магдалена отишла при римския император Тиберий и му донесла червено яйце, като изрекла думите: „Христос воскресе!” и тя му разказа за възкресението на Исус.

През последните десетилетия, особено в Германия, се появява като символ Великденският заек. Една легенда обяснява появата му с езическата богиня Естер – тя превърнала птица в заек, но той продължил да снася яйца.

Друга немска легенда разказва, че великденският заек криел боядисани яйца от децата в градината. В Америка децата вярват, че ако са послушни, Великденското зайче ще им донесе гнездо, пълно с шарени яйца.

кошче яйца

Когато Христос бил отведен на Голгота, за да бъде разпнат, Симеон Кирски и двете му деца бяха сред тълпата. Единият син, Руфъс, носел зайче. След малко кръстът паднал на земята. Тогава се чул детски писък. Оказало се, че кръстът е паднал върху зайчето и то било мъртво.

Плачът на момчето накарал Исус да се обърне въпреки мъките.

Той докоснал животното, направил му кръстен знак. Зайчето оживяло и избягало от страх. Малко след това то се появило отново под кръста на разпнатия Христос. Когато учениците отишли да вземат тялото на Спасителя вечерта, то все още било там и очите му били червени от скръб и сълзи. Това зайче е наричано от хората Великденско зайче.

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment