• Home
  • Путин с извънредно изявление

Путин с извънредно изявление

СПОДЕЛИ


Владимир Путин отправи молба към двама от влиятелните европейски лидери.

Руският президент Владимир Путин информира днес в телефонен разговор френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц за състоянието на преговорите между Москва и Киев и отговори на изразената от тях загриженост за хуманитарната ситуация в Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от БТА.

Руското президентство не посочи подробности за казаното от Путин за преговорите, които се водят в Беларус. Вчера той отбеляза „известни положителни промени“.

В тристранния разговор Макрон и Шолц са повдигнали въпроси за хуманитарната ситуация, създала се в резултат на руските военни действия. В отговор Путин е обвинил украинските сили в „най-груби нарушения“ на международното хуманитарно право и е призовал френския си колега и германския канцлер да окажат натиск върху Киев за прекратяването им.

Путин е казал на Макрон и Шолц, че украинските сили извършват „убийства без съд и присъда на опоненти“ и „вземат за заложници за мирни граждани“, които „използват като жив щит“, а също, че разполагат тежки оръжия в жилищни райони, близо до болници, училища и детски градини“, се казва в комюникето на Кремъл.

Той обвини също украинските „националистически батальони“, че „системно пречат на спасителните операции и заплашват цивилните, които се опитват да се евакуират“ от районите на бойни действия.

„Владимир Путин призова Еманюел Макрон и Олаф Шолц да въздействат на властите в Киев, така че те да прекратят тези престъпни действия“, допълва Кремъл.

След разговора между тримата лидери френското президентство заяви, че обвиненията на Москва срещу Украйна, че извършва нарушения на хуманитарното право, „са лъжа“.

В продължилия час и половина разговор френският президент и германският канцлер са призовали за пореден път Русия да прекрати незабавно военните действия и да вдигне обсадата на Мариупол, където хуманитарната ситуация е непоносима, посочи Елисейският дворец.

След комуникацията между тримата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че кризисните преговори между Москва и Киев, които се водеха присъствено в Беларус, са продължили чрез видеовръзка. Ръководителят на руската делегация в Беларус Владимир Медински ще продължи да води преговорите от страна на Русия, уточни Песков.

СПОДЕЛИ

Leave A Comment