• Home
  • Родители искат забрана за продажбата на енергийни напитки на деца

Родители искат забрана за продажбата на енергийни напитки на деца

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Facebook


Националната асоциация „Подход за семейството“ настоява да се забрани продажбата на енергийни напитки на непълнолетни младежи.
На пресконференция в БТА организацията изрази позиция, че е крайно време да се обърне внимание на този проблем, който ставал все по-голям сред обществото.

Зам.-председателят на асоциацията и главен координатор за София и региона Ивайло Тинчев обоснова това искане – вече имало случаи на деца, които получават сърдечни удари заради прекомерна употреба на енергийни напитки.

Тинчев се позова на изследвания, според които употребата на енергийни напитки влияела на физическото и психическото развитие на децата.

По думите му забранителният подход не е добър, но в случая цялото внимание трябва да падне върху подрастващите, а не върху пазарни интереси и лобиране.

„Знаем, че това ще е в противоречие на маркетинговите стратегии на някои компании, но децата са по-важни“, категорично заяви той.

Председателят на „Подход към семейството“ и координатор на област Бургас Нели Тончева заяви, че борбата срещу разпространението на енергийни напитки сред непълнолетни е един от основните приоритети на асоциацията.

Тончева представи и мисията на организацията – да насърчава и подпомага обществото с дейности, които да подкрепят брака; да подпомага семействата за запазване на основаните на традиционни семейни ценности отношения; да насърчава родителите да възпитават децата си съобразно техните съображения, като и да защитят интересите на родителите и децата като равнопоставени и имащи еднакви човешки права.

Конкретната тема на пресконференцията беше свързана с проекта за „Национална стратегия за детето – 2019-2030 година“. Родителите се обявяват твърдо против стратегията и искат тя да бъде изцяло отхвърлена.

Според организацията документът нарушава грубо Закона за нормативните актове, към документа нямало и финансова обосновка и предварителна оценка на въздействието. Самата идеология на стратегията и нейното приложение също били изцяло погрешни.

Като друг мотив участниците в пресконференцията посочиха, че с документа държавата изземва функциите на родителите и контролира методите на възпитание на децата им, вместо да им помага, когато те се нуждаят от това и го желаят.

„Смятаме, че е по-добре да се отхвърли националната стратегия в този и вид“, ясно посочи Тончева. Тя изрази позицията на организацията, че трябва сегашната Държавна агенция за защита на детето (ДАЗД) да бъде преструктурирана в агенция за закрила на семейството, която да работи като цяла единица, каквото е едно семейство, без да се противопоставят правата на родителите и тези на децата. По този начин родителите ще се насърчават към това да бъдат отговорни родители, допълни председателят.

Сред останалите приоритети на асоциацията са:

да се създаде регистър на педофилите, в който да се включват ДНК данни, които да помагат на институциите в страната за по-лесното и бързо разкриване на престъпления от такъв характер;
възрастта за сексуално съгласие да бъде увеличена от 14 на 16 години;
да се ограничи достъпът на неправителствени организации до училищата. Според „Поход за семейството“ родителите трябва да се питат дали искат с децата им да работи въпросно НПО;
държавните институции да приложат по-сериозни мерки за разпространението на порнография. Такива материали били много лесно достъпни до деца и оказвали влияние върху тяхната психика и други.

Facebook

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment