• Home
  • Русия отправи официално искане към България

Русия отправи официално искане към България

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Русия е отправила искане към България.

Министърът на енергетиката Александър Николов обяви тази сутрин, че в петък вечер има входирано официално искане от страна на руския контрагент за  плащане в рубли на природния газ.

Той припомни, че позицията на ЕС е, че подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма как да се поддава на изнудване. В договорите между партньорите ясно е разписан начинът на плащане и той не включва плащане в рубли, поясни министърът, предаде БНТ.

„Булгаргаз“ e платил за доставката на газ за България от „Газпром експорт“ за април в долари

Той посочи, че по време на война спазването на правни отношения е доста под въпрос. “Още не мога да кажа какво и как ще се случи след средата на април. Дали ще има механизъм, по който да се плаща в евро и след това да се превалутира и съответно – изкуствено се вдига цената, предстои да видим”, коментира Николов.

Договорът от наша страна се спазва, не сме в нарушение, това е изключително важно да се знае, каза министър Николов. По думите му, ако спре кранчето на газ от Русия, вече се водят допълнителни преговори със съседни държави, с Азербайджан, относно природен газ, втечнен газ, който да бъде доставен. Той би могъл да бъде доставен през Гърция или през Турция, уточни министърът.

“Нека не забравяме, че текущият договор с „Газпром екпорт“ е до края на годината. Това значи, че те трябва да ни доставят природен газ до края на 2022 годината”, каза енергийният министър. Той допълни, че от 1 юли нататък количествата газ, които ще идват по договора с Азербайджан, ще бъдат доста по-високи. Тоест, със сигурност имаме алтернативи и със сигурност можем да се справим, заяви енергийният министър.

В отговор на въпрос дали КЕВР саботира министерството на енергетиката, министърът каза: “Не, по никакъв повод“. Той разясни механизма, по който се случва приемането на цената за природния газ.

“Предложението идва от “Булгаргаз”, разглежда се в детайли от КЕВР и се приема или се предлага промяна, ако има нужда от такава. Към момента, както “Булгаргаз”, така и КЕВР правят всичко възможно на фона на война, изключително близо до нас, все пак да се спазва някакъв нормален механизъм, който да държи цената до максимална степен социално приемлива”, заяви министър Николов.

По думите му, цената за това, което се случва в Украйна, я плащаме всички.

“За съжаление ще е трудно, трябва да бъдем максимално откровени към всички. Няма как при положение, че се използват всички възможни средства при тази война, това да не включва и икономически ефект, който за съжаление се плаща от обществото”, каза министърът.

Той посочи, че това, което са направили КЕВР, заедно с “Булгаргаз” е, че в доста по-тежкия месец март са успели да задържат цената близо до тази през февруари, с 3 процента повишение тогава.

От тук нататък отоплителният сезон е близко до приключване, съответно ефектът като общ разход за домакинствата няма да е толкова сериозен, каза Николов.


Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите. Това заяви в ексклузивно интервю за “Събуди се” Юлия Тимошенко, бивш премиер на Украйна и депутат във Върховната рада.

На България вече е поставен ултиматум от страна на руския президент, посочи тя. 

“Вече са ви включили в списъка на страните, които застрашават империята на Путин да съществува и казаха, че вие не трябва да сте част на НАТО. Вече на вас самите определиха ултиматуми. Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите. И тогава ще бъде твърде късно да се вдигнете”, заяви бившият украински премиер и призова българския народ “да убеди властта да ни помогне с оръжие”.

„Има хуманитарна катастрофа, тук се осъществява геноцид”, каза бившият премиер

Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите. Това заяви в ексклузивно интервю за “Събуди се” Юлия Тимошенко, бивш премиер на Украйна и депутат във Върховната рада.

“След 24 февруари се промени не само моят живот, а и на всеки украинец. Има хуманитарна катастрофа, тук се осъществява геноцид”, заяви Тимошенко.

Бившият премиер на Украйна и настоящ депутат е в опозиция на сегашното правителство. Тя обаче е категорична че “в момента, в който у нас паднаха първите руски ракети, ние стахаме не просто един екип, а всички украинци станахме едно семейство. Днес всички браня своята родна страна”.

Тимошенко се обърна към българския народ и заяви, че в Украйна не е имало териториална война и повод за инвазия от страна на Руската федерация.

“Единствената причина, поради която Кремъл се нахвърли срещу Украйна е, че Путин не признава, че има такъв народ като украинския и такава страна. Той смята, че ние принадлежим към Руската империя. Той ни отне правото на свобода”, каза Тимошенко.

По думите й в Русия си мечтае да се върне към състава си от 1997г.

“Това означава, че Путин иска да се разпорежда на цяла Европа. И ще поиска НАТО изобщо да не съществува на нашия континент”, обясни депутатът. “Такива ултиматуми на мирни страни през 21 век са недопустими”, категорична е тя.

Дендиас планира днес да посети Одеса

“Крайната цел на Путин е да превземе цяла Украйна”, допълни още Тимошенко.

Тя поясни, че макар украинският народ да иска преговорите с Русия да завършат мирно има неща, с които те няма да се примирят.

“Няма да приемем нарушаване на териториалната ни цялост, няма да приемем  окупация на нашите територии, няма да приемем диктатор, който иска да намалим армията си”, обясни Тимошенко и допълни, че Украйна вярва в силата на своята армия и в подкрепата на свободния свят.

НЕВЕРОЯТНИ ОФЕРТИ ПОДБРАНИ ЗА ВАС

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment