• Home
  • Социалният министър зарадва пенсионерите с тази новина

Социалният министър зарадва пенсионерите с тази новина

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Facebook

Социалният министър зарадва пенсионерите с тази новина

Ако зависи всичко от социалния министър, минималната заплата щеше да е доста по-висока. Това заяви пред Нова телевизия министърът на труда Георги Гьоков.

Работим върху нов механизъм за нейното определяне”, каза още той.

„Правим изчисления за една минимална работна заплата от 770 лв., която представлява 50% от средната за България. Засега като че ли не срещаме разбиране от Министерството на финансите за този размер, но разговорите продължават и се надявам да имаме решение по въпроса”, посочи Гьоков.

По думите му от 1 юли пенсиите ще се вдигнат с по-висок процент.

„Планираме две увеличения – през юли и през октомври. Първоначално планираме да компенсираме инфлацията и отпадането на ковид добавката, а на по-късен етап да компенсираме разликите между стари и нови пенсии. Всичко ще стане с актуализацията на бюджета, но ще бъде извършено на 2 етапа”, съобщи той.

На въпрос колко стабилна е коалицията по скалата от 1 до 10, Гьоков заяви 5.

„Нещата не са така, както изглеждат отстрани, коалицията е желязна. Имаме желязно коалиционно споразумение. Няма как да бъде съборено това управление, ако спазва коалиционното споразумение. За съжаление, в него не са предвидени факти като войната, която въздейства сериозно на икономиката. Това вече прави сложни отношенията в коалицията.

В цялата коалиция се говори за това как можем да компенсираме увеличените цени от инфлацията, но има и друг момент, който всички партии държат на него – износът на оръжие за Украйна. Това е препъни камъкът за съществуването на коалицията.

Шансът БСП да излезе от коалицията е голям. Нашата твърда позиция е против износа на оръжие. Дали ще излезем от коалицията, ще го кажат колективните органи на партията.

Вариант да останем в коалицията – НС задължава МС да изнесе наличните количества оръжия, с които разполага армията, за Украйна. Друг вариант е НС препоръчва на МС да изнесе наличните количества оръжия”, коментира той.

Facebook

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment