• Home
  • Социалният министър с важни новини за парите на пенсионерите

Социалният министър с важни новини за парите на пенсионерите

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Facebook

Как ще се изплащат пенсиите за февруари и допълнителните суми към тях -  Икономика - България - Новините на NOVA - NOVA

Кабинетът може да остави в сила и след 1 юли еднократната помощ от 75 лв, която получават пенсионерите срещу поставена ваксина. Това обяви в специално интервю за NOVA министър Георги Гьоков. 

До края на 2021 година близо 700 хиляди пенсионери са били имунизирани с 2 или 3 дози. От 1 януари правителството въведе стимул от 75 лева за всеки над 65 години, който завърши ваксинационния си цикъл или си постави бустер. Амбицията – за 6 месеца да се включат 300 хиляди души. Реалността – за януари и февруари са се имунизирали малко над 47 хиляди пенсионери.

Стефка и Василка са сред тези над 740 хиляди български пенсионери, които са получили 75 лева, защото са ваксинирани. Едната – и с бустер.

“Аз съм се ваксинирала, обаче не съм се ръководила от парите – не съм имала предвид в парите. Оставиха ме аз да реша и да поема отговорността”, споделя пенсионерката Стефка Маришалова.

“Все пак може за някои да е стимулиращо. Ние сме с малко парички, но и да не бяха 75-о лева – щяхме да се ваксинираме”, казва и Василка Мрънкова.

Правителството анонсира тази мярка през декември като стимул за имунизацията сред уязвимата възрастова група от хора над 65 години.

“Когато се въведе тази добавка, интересът към ваксините беше изключително голям”, казва д-р Мариана Москова от УМБАЛ Медика Русе.

По думите на д-р Москова обаче само 3 месеца по-късно в кабинета й се правят около 20 ваксини на ден.

Според сегашните разпоредби, 75 лева ще получи всеки пенсионер, който си постави втора или трета доза, но само до края на юни.

“До момента са се възползвали между 750 хил. и 800 хил. пенсионери, а средствата са разчетени, за да може да се изплатят на всичките 2 млн. и 50 хиляди пенсионери”, съобщи социалният министър Георги Гьоков.

Затова сумата е редно да се изплаща и през втората половина от годината, каза в интервю за NOVA министър Гьоков.

“Лично аз бих водил разговори с министъра на здравеопазването и в рамките на МС за увеличаване на този срок”, допълни Гьоков.

30 юни е крайният срок и за изплащането на т.нар. COVID-добавка към пенсиите.

“Подкрепата от 60 лв няма как да продължи нататък и няма как, който и да е да се ангажира с компенсация на тези 60 лв”, поясни министърът.

Какво означава това, ако вземем за база минималната пенсия от 370 лева. В момента тя плюс COVID добавката прави общо 430 лева на месец. След първи 1 юли обаче, добавката вече няма да се изплаща.

А пенсията от 370 лева вероятно ще се актуализира по швейцарското правило до 392. За много пенсионери това означава, че на практика ще взимат по-малко на месец. Затова правителството ще мисли и за други варианти.

“Ще се предложи на НС най-справедливият вариант, който отчита осигурителния принос на хората, за да не остава в тях усещане за несправедливост”, обясни Гьоков.

 

Facebook

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment