• Home
  • Термопомпа, климатик или екопелети? Кое идва най-евтино през зимата

Термопомпа, климатик или екопелети? Кое идва най-евтино през зимата

СПОДЕЛИ

[ad_1]

СПОДЕЛИ

На прага на зимния сезон пред всяко домакинство по традиция изниква въпросът за отоплението през студените месеци. Тази зима темата е още по-актуална заради енергийната криза, в която изпадна цяла Европа. Сигурно обаче е едно – за всички най-популярни методи на отопление цената през тази година ще е по-висока в сравнение с миналия отоплителен сезон.

Обобщено, ситуацията, малко преди старта на по-сериозното застудяване изглежда така – парното тази зима ще излиза близо два пъти по-скъпо от отопление на климатик. Най-евтино топло тази зима ще ползват къщи и малки кооперации, които са снабдени с термопомпа. Това показва анализ на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), който обхваща 12 различни метода и източници на отопление.

Изследването сочи, че топлото от парно струва около 2 пъти (1,87) повече от климатика и почти 1,7 пъти повече от въглища и дърва. Централният ТЕЦ е едва на седмо място по икономичност за семейния бюджет.

С термопомпата или климатик е най-изгодно

Най-евтин и икономичен начин на отопление и през този зимен сезон ще бъде термопомпата въздух-вода. 1 киловатчас произведена с нея топлина към момента струва едва 5.3 стотинки. Същото количество енергия, добита от висок клас климатик, струва около 7 стотинки. Ако инсталациите са нови, заедно с цената за закупуване и монтаж тези два източника си разменят местата по икономичност, съответно с цена 9.9 ст. при термопомпите и 8.9 ст. за киловатчас при климатика. Важно е обаче да кажем, че изчисленията са на база висок клас енергийноспестяващ климатик.

С въглищата остава евтино и мръсно

Отоплението през зимата с черни въглища е третият най-евтин метод, който ще ни струва по 7.7 стотинки на киловатчас. Ако пък ще горим само дърва, разликата ще е незначително по-висока, или около 7.8 стотинки, което ги прави четвъртия най-изгоден тип отопление за бюджета. В анализа се посочва, че това е крайната цена с включената доставка до вратата на клиента.

Екопелетите също са на сметка

Анализът на АУЕР е наредил екопелетите на 5-о място по икономичност, като така те изпреварват природния газ и парното. Тяхната цена обаче се е повишила сериозно през последните 12 месеца и от около 350 лева за тон през миналата зима сега цените се движат около 450-500 лв. Експертите на агенцията за устойчиво енергийно развитие са изчислили, че с транспорта цената им е около 10.1 ст. на киловатчас, а ако обаче трябва да купим нова печка или котел, тя скача на 12,8 ст. за киловатчас. При цялостна инсталация с радиатори и камина с водна помпа вече имаме инвестиция, която трудно може да даде икономическо отражение в първите си години от експлоатацията.

Природният газ вече не е на мода

Да посрещнем зимните месеци на отопление с газ в жилището също е поскъпнало и сега 1 киловатчас излиза цели 12 ст. при съществуваща инсталация, а близо 13 ст. при нова такава. Сериозното увеличение на цената на газа всеки месец го прави неизгоден, смятат експерти.

Парното се превръща в лукс

Все по-скъпа става топлинна енергия от топлофикациите. През новия отоплителен сезон тя ще струва средно 13.1 ст. за страната. В тази цена на централно топлоснабдяване не са включени обаче разходите за общите части. С тях цената на полезната топлинна енергия нараства с още 20-25 процента и ще стигне 15.72-16.38 ст. на квтч, показват разчетите на агенцията.

Според анализите на енергийните експерти домакинство, което живее в двустаен апартамент, е потребило средно 13186 киловатчаса за отопление и топла вода през миналия отоплителен сезон и е платило около 1320 лв. с ДДС според изравнителната му сметка. Ако тази зима семейството потреби същото количество енергия, неговата сметка ще скочи до 1727 лв., или с цели 30%. При отопление с климатик с висок клас на ефективност и консумация на същото количество топлинна енергия сметката за сезон 2021/2022 ще бъде 932 лв., при близо 850 лв. през миналата зима, което е скок само с около 10%.

Естествено, всички сметки са относителни, защото реалният разход зависи от енергийната ефективност на сградата, в която е имотът.  И в този смисъл най-ощетени отново са най-бедните, защото техните жилища са с най-големи топлинни загуби през зимата.

СПОДЕЛИ[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment