• Home
  • Тъжна вест от послените минути! Почина доайенът на българската журналистика

Тъжна вест от послените минути! Почина доайенът на българската журналистика

СПОДЕЛИ

[ad_1]

Павел Писарев на 87 години - NBOX - Всички новини

На 88-годишна възраст почина Павел Писарев – журналист, публицист и политик, допринесъл много за развитието на българската култура.

Той е бил директор в БНТ и Българска кинематография, както и кореспондент в печатни медии.

Павел Писарев бе ерудит, професионалист и почтен човек. Той е сред най-известните имена в българската журналистика преди 1989 година. Роден е през 1934 г. в семейството на царски офицер и майка германка.

На 19-годишна възраст става член на БКП. Дълги години пише в “Работническо дело”, работи и като кореспондент на вестника в Париж. През 70-те години е директор на “Българска кинематография”, бил е и заместник-министър на културата в екипа на Людмила Живкова.

На два пъти, преди и след промените, оглавява БНТ като генерален директор. Той е старши научен сътрудник, доктор на социологическите науки, автор на много статии и книги.

На 17 юни 2019 г. е разкрит от Комисията по досиетата като секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Пиер и щатен служител на Първо главно управление на ДС – външното разузнаване.

„Всеки дипломат и кореспондент на която и да е държава, тогава и сега, обслужва своето правителство. Служехме не на Държавна сигурност, а на сигурността на държавата – задължение на всеки гражданин“, това бе коментарът на Писарев по повод неговата принадлежност към ДС.

[ad_2]

СПОДЕЛИ

Leave A Comment